Wednesday, February 13, 2013

.:: Doaku untuk mu... ::.



Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Berdoa…. Ertinya memohon sesuatu yang dihajati serta berhasrat memperolehinya. Hajat seseorang hamba boleh dibahagikan dalam dua bentuk iaitu :

  •             Perkara yang boleh berlaku
  •             Perkara yang mustahil berlaku

Memohon perkara yang mustahil berlaku merupakan perbuatan yang sia-sia, kerana doa itu tidak akan dimakbulkan oleh Allah swt. Sebagai contohnya, memohon agar dianugerahkan kenabian sedangkan telah dimaklumi tenntang berakhirnya kenabian dengan perutusan Nabi Allah Muhammad saw.



Tapi.. lain pula dengan kita berdoa untuk memohon sesuatu perkara yang boleh berlaku.. Ia perlulah disertakan dengan usaha.  Kanun kejadian hukum Allah berpaksikan kepada Asbab dan Musabbabat. Allah mengkhendaki agar adanya usaha disamping berdoa untuk memohon sesuatu perkara itu menjadi kenyataan.
 
Ehem.. Ehem.. Entry ini khas buat adik si kecil molek yang kuat melenting dan sangat tak boleh berhenti bercakap! Hahah…  Kalau dia datang bilik tu, memang cair la tahi telinga.. hihi… *kejam nya ayat*..

Meraikan permintaan beliau yang kononnya tak reti tak tahu tak pandai (dan yang sewaktu dengan nya) nak doa macam mana untuk mohon jodoh@suami yang begitu dan begini…

Text yang diterima daripada cik Sayyidah Khadijah pada 27 Januari 2013 (klu calendar henset btol) yang berbunyi :

“ Nah kakak antara y Jah nnk doa. Hehe jgn gelak tau. Nk kaya, soleh, nsem hehe, pndi eng n math, pndi masak, x penah kapel, blh terima jah seadanya, penyayang, tinggi. Emmm ap lg ea? Hahahahaha mcm lawak la plak. Hahaha adoi”

2 minit selepas tu.. teett teett.. (mesej kedua masuk)

“Kakak ~ t’tgl 1 bnd pntg. X nk laki y MEROKOK”

(Mesej disalin dengan jayanya tanpa sebarang unsur tokok tambah okeh! haha)

And.. Guest what.. pas baca je mesej2 tu memang I gelak terguling la kan…. Satu… sebab terbayang kan diri sendirik tengah doa exactly mcm yang si kecik tu doa.. aiiyyyooo… lawak! Yang kedua of course la malu kan… tapi fikir balik x lawak pn sebenarnya.. sebab tu impian kan.. yang penting UA gelakkan Jah sebab dalam dia x sedar kata x reti doa la apa la, sebenarnya itulah skrip doa dia.. J RINGKAS, PADAT dan TEPAT. Yang penting Allah faham isi hati kita.

Sama je sebenarnya macam kita doa “Ya Allah berilah kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan.”  Untuk adik-adik tgh tunggu result SPM out of 10 subjects, korang dapat 7 A’s pn dah masuk kategori cemerlang! CGPA (PNGK) 3.58 cemerlang la tu.. tapi 4 flat lagi cemerlang kan.. so.. why not kita doa “Ya Allah… aku nak 4 flat, nk 10 A SPM” dan sebagainya.

Cuma.. biarlah usaha kita tu setara dengan apa yang kita mintak. Barulah kita puas! J Ini tidak, hari-hari doa nak 4 flat tapi baca buku macam nk dapat 2 flat aje.. dah macam mana..??? adooyaaiii…
Ok la.. tanpa membuang masa selepas berhempas pulas bukak buku itu ini.. maka inilah hasilnya.. skrip doa.. hehe…

“Ya Allah, kurniakan kepada ku seorang suami soleh yang penyayang yang bisa menerima diriku seadanya, kekurangan dan kelebihan ku. Ya Rahman.. biarlah suami ku nanti seorang kaya yang hartanya dari sumber yang halal. Ya Rahim, murahkan rezeki ku untuk memperoleh seorang suami yang hensem, yang sedap mataku saat terpandang wajahnya dan biarlah dia seorang yang berilmu lebih-lebih lagi dalam pelajaran matematik dan bahasa Inggeris agar turut diwarisi oleh anak-anak kami. Ya Allah.. Aku mohon dirinya seorang lelaki yang tinggi agar dia bisa melindungku dari mara bahaya untuk aku dan anak-anak kami merasa selamat apabila berada di sampingnya. Dan biarlah dia dari kalangan lelaki yang tidak merokok.” 

Then... sambung la dengan doa istikharah tu.. ye... klu x da lagi doa tu, tanya pakcik google k..

Maaf lambat.. maaf jugak mungkin doa ni x menepati jiwa mu.. Tapi jangan risau, semua boleh diubah mengikut citarasa dan keadaan ya.. :)

Akhir kata.. Untuk semua impian yang mungkin menjadi kenyataan, persediaannya, usaha nya perlulah seiring dengan permintaan kita..

Terkadang diri ini merasa malu yang teramat dengan Allah swt yang tidak jemu mendengar rintihan ku lalu tanpa perlu ujian mahupun balasan, dimakbulkan dengan jayanya. Walhal diri yang meminta-minta ini tidak pernah jauh dari dosa..

Bersyukurlah ~ ~... 



Yang baik datang dari Allah, yang buruk juga dari Allah cuma bersandarkan kepada kelemahan diri UA sendiri..

Jom kita berdoa!

1 comment:

Faiz Kamal said...

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَاماً

usah lupa berdoa sepertimana yang terkandung di dalam Quran, kerana ia telah menepati segala ciri-ciri yang diperlukan sungguhpun ia umum dan adakala beberapa perkara tidak diidamkan, kerana DIA tahu apa yang kita perlukan..